766 forestillinger avlyst eller utsatt

Trine Brembo Stokland er daglig leder i DRAMAS.

DRAMAS – som driver med manusformidling og rettighetsklarering for norsk amatørteater – har tallene som viser hvordan amatørteater-Norge har blitt rammet av koronatiltakene. Siden mars i fjor er det anslagsvis 766 forestillinger som har blitt påvirka av korona, 212 produksjoner avlyst, 84 produksjoner utsatt.

Det er Trine Brembo Stokland, daglig leder i DRAMAS, som formidler tallene. Hun forteller om en organisasjon som har jobbet med å finne nye muligheter for brukerne:
-Vi har gjort det vi kan for å reforhandle avtaler og legge til rette for både utsettelser og strømming -altså digital visning – av forestillinger, der det behovet har oppstått. Jeg må bruke også denne anledningen til å minne om at framføringsavtalen via DRAMAS ikke omfatter opptak/strømming på nett, men at slike løsninger må avtales med rettighetshaveren i hvert enkelt tilfelle.

-Satte amatørteater-Norge på bremsene i løpet av året?
-Antall søknader om fremføring var litt lavere enn normalt. Men i 2020 behandlet vi 2865 søknader om manus til gjennomlesning, og det er faktisk er litt flere enn i 2019. Jeg tror mange i gruppene har brukt tida på å lese manus og planlegge fram i tid. Vi som jobber i DRAMAS er imponert over optimismen og innsatsviljen til de som bruker DRAMAS, både fra skole/kulturskole og amatørteaterfeltet!

Hvilke stykker velges i slike tider, da?
-Det er noen gjengangere som står seg. Slike som Thorbjørn Egners verk, «Brødrene Løvehjerte» og andre av Astrid Lindgrens stykker, for eksempel farsen «Det er servert, Deres Majestet!». Også mer lavmælte dramatikere som Arne Lygre («La deg være» og «Meg nær») eller mørke Sarah Kane (med «Må»/«Crave») er med på lista over verk som vi får søknader om.

-Og hvis vi snakker musikkteater?
Vi har en norsk oversettelse av Madness-musikalen «Our House» som ble fremført på Inderøya nylig. Norsk musikkteater er også i vinden, for eksempel «Oz» og «ALICE – veien blir til mens du går deg vill», «Trøbbel i Camelot» og «Ønskebrønnen». De siste jeg nevnte er skrevet spesielt for barne- og ungdomsgrupper og er derfor fine å anbefale.

-Vet dere noe om de som søker etter manus i deres database?
-For å bestille manus til gjennomlesning, må man registrere en «organisasjon» som defineres enten som amatørteater, skole/kulturskole eller frigruppe (halvprofesjonelle). Så kan man bestille abonnement. Også enkeltpersoner kan bestille abonnement. Av de organisasjonstypene vi har definert, utgjorde amatørteater ca 42 prosent, skole/kulturskole ca 46 prosent og frigrupper 12 prosent (i fjor). Fordelingen har vært ganske lik, siden vi starta med abonnementssystemet i 2018. I tillegg får vi forespørsler fra studenter innen skuespill og regi, som trenger manus til opptaksprøver og eksamener, svarer er Trine Brembo Stokland

-Avslutningsvis – og med litt glimt i øyet: hva er et typisk «koronastykke»?
-Masker er det første som falt meg inn. Telt rundt hver skuespiller kanskje, som de danske ungdomsskoleelevene som fikk utendørs undervisning i hvert sitt enmannstelt. Et kjapt søk på «pest» på dramas.no ga blant annet dette manuset, uten at det bør legges så stor betydning på det.

Manus | dramas.no «Den store klassepesten» av Ketil Indregard
-Science fiction kan funke som en flukt fra koronavirkeligheten, sier Trine og henviser videre:

https://www.dramas.no/manus/10460 «Kjødets oppstandelse» av Kari Fredrikke Brænne. En spinnvill science fiction komedie, kaller hun det. En science fiction til: https://www.dramas.no/manus/9861 «Baikonur Kosmodrom – en tragisk komedie fra året 2028» av Christopher Grøndahl.

-Ellers har korona jo påvirka alt og ingenting det siste året, ikke minst relasjoner mellom mennesker, sier Trine i «Dramas», noe dette utdraget fra «Epler som faller» av Lene Therese Teigen kan få illustrere: https://www.dramas.no/manus/10203
«MARIA: Ingenting skjer.
PAUL: Ingenting forandrer seg.
MARIA: Hver dag har jeg den samme følelsen av at noe ligger foran meg. Alle sier det. At snart skjer det noe, bare vent, det blir bedre.»

SPESIELT FOR MANUSJEGERE:
Her er Trine Brembo Stoklands tips for den spesielt interesserte manusjeger:
-Jeg kan anbefale oversikten Teaterforestillinger (https://www.dramas.no/teaterforestillinger/) som du finner i toppmenyen på nettsida til DRAMAS. Her vises forestillinger som DRAMAS har klarert rettigheter for. Du finner også oversikt over gjennomførte forestillinger (https://www.dramas.no/teaterforestillinger/?previous=1).

OM DRAMAS:

  • DRAMAS er en tjeneste for amatørteatergrupper og skoler/kulturskoler i Norge.
  • DRAMAS formidler manus til lesing og behandler søknader om spilletillatelser
  • DRAMAS utbetaler royalties til rettighetshavere for manus som blir benyttet.
  • I manusbasen til DRAMAS finnes nærmere 3000 manustitler.
  • DRAMAS låner også ut noter og musikkmateriell til noen teaterstykker.
Del dette innlegget:

Relaterte innlegg