[monarch_share]

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

 • Dette arrangement har allerede funnet sted.

OSLO: Endelig tid for «Spillet om Sarabråten»

september 9, 2023 - september 10, 2023

Østensjø teaterselskap (ØTS) drar til med «Spillet om Sarabråten» i Østmarka lørdag 9. og søndag 10. september. Spillet ble sist satt opp og gjennomført i september 2018, men koronaen har satt stopper for det siden da. Nå øves det på det historiske lystspillet igjen.

UTENDØRS TRADISJON
Spillet ble satt opp første gang i 1976, og er en tradisjon som utendørs amatørteater i Østmarka. Stykket er blitt spilt på ruinene av Sarabråten med fra to til fem-seks års mellomrom – i alt 11 ganger. Østensjø teaterselskap (ØTS) ble stiftet i 2019 for å få en egen organisering rundt «Spillet om Sarabråten». Tidligere var Østensjø kunstforening en viktig støttespiller for teaterstykket. Andre viktige støttespillere er Sarabråtens venner, Østmarkas venner og Østensjø historielag.
Stykket er skrevet av forfatteren Sigurd Senje som også er kjent for mange bøker om Østmarka.

«KJENDISERS» MØTEPLASS
Spillet handler om Sarabråten i Østmarka og de som var bosatt der. På rundt 1 1/2 time blir det presentert mer enn hundre års historie om dette spesielle stedet, som har dratt til seg «kjendiser», finfolk og fotfolk i fleng. Vi bare ramser opp:

 • Henrik Wergeland kommer på besøk her før det ble bosetting.
 • Haugkjerringa Sara har en viktig gjennomgangsrolle. Hun hevdes å være overnaturlig, folk skal ha sett henne også i nyere tider…!
 • Konsulen, finansmannen, og friluftsmannen Thomas Heftye og hans kone Marie fikk satt opp den store villaen på Sarabråten, og er også svært viktige i stykket.
 • Vi følger livet på Sarabråten, møter Anton, kusk og tømmerhogger hos Heftye, og Anna, kokke på Sarabråten.
 • Vi treffer også husmann Anders på Bremsrud og kona hans Hulda.
 • Og vi får se litt fra de store selskapene Heftye inviterte til, med gjester som kong Oscar II, prins Carl, Åsmund Olafsson Vinje, redaktør Friele (i Morgenbladet), felespilleren Ole Bull, Thomasine Lie (gift med Jonas Lie), Betzy Gude (gift med Hans Gude) og Andreas Munch med flere.

Og som ikke det var nok; forfatteren til «Spillet om Sarabråten», Sigurd Senje, har til og med diktet inn Bjørnstjerne Bjørnson og hans frue Karoline. (NB! Bjørnson har, i motsetning til de andre kjentfolkene, ikke har satt navnet sitt i gjestebøkene som fortsatt finnes og synes heller ikke  på gamle fotografier.) I stykket går debatten om jernbanen som kom til Bryn, nyere tider med behov for friluftsorganisasjoner mv.

I stykket treffer vi også en Milorgmann når vi kommer til Sarabråten under 2.verdenskrig. En bauta over falne i området er satt opp nær ruinene av Sarabråten.

SPILLET ANNO 2023
Stykket har også mange barn og unge som spiller viktige roller først historisk på Sarabråten, og deretter i nyere tider. En gruppe spiller noen unge som vet om et hus der som brant, og en av ungdommene spiller brannstifteren. Denne delen bygger også på en sann historie, en kuskebolig brant ned på 1970-tallet. Men selve Sarabråtens hovedbolig ble revet på grunn av at Nøklevann skulle bli drikkevann. Den kommunalt ansatte fra Vassvesenet som forteller fru Heftye at villaen må rives, spiller også en viktig rolle i stykket.

Så legger vi til at det mye musikk og sang med i stykket. I år som flere tidligere år er dyktige Liv Hege Nylund instruktør og den like dyktige Gro Lystad koreograf.

 • Østensjø teaterselskap (ØTS):
 • «Spillet om Sarabråten»
 • Østmarka (på ruinene av Sarabråten)
 • Lørdag 9. og søndag 10. september 2023.

Takk til Hans Christian Apenes (kong Oscar II i stykket) og Lars Bj. Kristofersen (Bjørnstjerne Bjørnson i stykket.) for god informasjon.

 

Detaljer

Start:
september 9, 2023
Slutt:
september 10, 2023
Kategori for Arrangement:

Sted

Sarabråten
Østmarka
Oslo,
+ Google-kart

Arrangør

Østensjø Teaterselskap