[monarch_share]

Laster Arrangementer

« Alle Arrangementer

  • Dette arrangement har allerede funnet sted.

Stortingsmann og forfører – urpremiere 28. juli 2016 om Halvor Hoel

juli 28, 2016 - august 7, 2016

I 2015 var det to hundre år siden storbonden fra Hoel på Nes ble valgt som representant fra Hedemarkens Amt til Norges første ordinære Storting. Nå sørger Nes friteater for at det blir det teaterstykke om han.

Da han møtte fram for å ta sete i nasjonalforsamlinga, hadde flere snakket med hverandre på forhånd. De mente at «Nasjonalforsamlingen ville vanæres ved at opptage en sådan karl i sit skjød».

Noen mente at han ikke bare burde kastes ut av tinget, men ut av landet. «Han holder kvinner på sin gård som en tyrkisk pasja av syv hestehaler, og han omgås svenske tukthusfanger og alle slags banditter. Han er uten moral og uten religion, og overlater gjerne landet til svenskene, bare han får godt betalt og et høyt embede i staten,» ble det hvisket.

Mytene om Halvor Hoel er mange. Men han gjorde seg i alle fall bemerket i sin tid, både som bondehøvding, politiker og privatperson. Han utfordret embetsstanden, den tids herskende klasse, og fikk mektige fiender. Etter bondeopprøret i 1818 sørget de for at Halvor Hoel ble tiltalt for landsforræderi.

Men hvem var egentlig Halvor Hoel? Det er nok av historier å øse av nå når Nes Friteater setter opp et nyskrevet stykke om bondehøvdingen fra Nes, som etter planen skal spilles utendørs på Halvor Hoels egen «hjemmebane», Hoel gård, sommeren 2016. Aud Kolltveit har skrevet stykket. Lars Erik Holter skal spille den eldre Halvor Hoel og Ågot Sendstad skal spille tjenestejenta Guri. Begge startet sin karriere i Nes Friteater. Herman Bernhoft skal ha regien og musikken komponeres av Petter Winter.

Detaljer

Start:
juli 28, 2016
Slutt:
august 7, 2016
Kategori for Arrangement:
Hjemmeside:
http://nesfriteater.no/2012/10/16/halvor-hoel/

Sted

Hoel gård, Nes på Hedemarken

Arrangør

Nes Friteater