Kulturministeren gratulerer!

Abid Raja

Norsk Amatørteaterforbund fylte 75 år 1. desember. Dette skal markeres i 2021, når omstendighetene forhåpentligvis er annerledes. Men en hilsen fra kulturminister Abid Q. Raja tar vi med!

Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja skriver i en epost:
Kjære NATF og alle amatørteater-entusiaster, gratulerer med det store jubileet!

I 75 år har amatørteatermiljøene vært viktige for lokalsamfunn over hele landet. Gjennom teater for barn og voksne, revyer og historiske spel, sprer dere latter, kunnskap og glede til mennesker i alle aldre. Og teatergruppene er sosiale møteplasser som betyr mye for folk overalt i Norge – dere gjør livet rikere for mange! Jeg er også imponert over hvordan dere har taklet det vanskelige året vi snart har lagt bak oss. Til tross for alle restriksjonene har mange av dere fortsatt å øve, og noen har også klart å sette opp forestillinger.

Takk for alle flotte kulturopplevelser vi har fått av dere, takk for innsatsen og kreativiteten som bobler over, både på og bak scenen! Gratulerer med dagen, og lykke til med de neste 75!

Abid Q. Raja
Kultur- og likestillingsminister

 

Historien om da NATF ble stiftet
Norsk Amatørteaterforbund ble stiftet 1. desember 1945. Den tyske okkupasjonsmaktens sensur og etter hvert styring av de profesjonelle teatrene under krigen, førte til at publikum boikottet forestillingene. Teaterentusiastene møttes hjemme hos hverandre og framførte de sine forestillinger.
Her ble også ideen om en landsomfattende amatørteaterorganisasjon unnfanget, med Jens Ludvig Høst som fødselshjelper. Høst var med på å danne Oslo og omegns amatørteaterforbund.

Sentalt i arbeidet sto også var Kjell Tarøy. Fra sin studenthybel i Bogstadveien i Oslo samlet han informasjon over alle amatørteatergrupper han kunne komme over, og sammen med Høst holdt han kontakten med over 60 teaterlag rundt om i landet under krigen. Like etter krigen tok de initiativet til å starte opp NATF, og den 1. desember 1945 samlet rundt 100 representanter fra amatørteatergrupper fra hele landet seg i Oslo til et stiftelsesmøte.

Midt i møtet tok de en times pause mens Tarøy dro opp i NRKs studio for å lese opp vedtektene i et direktesendt radioprogram. Jens Ludvik Høst ble valgt til første leder for forbundet mens Kjell Tarøy ble sekretær. NATF hadde rundt 50 medlemsgrupper, og var blant annet initiativtaker til opprettelsen av Nordisk Teaterunion. En annen viktig sak for styret var å sikre at amatørenes interesser ble ivaretatt under planleggingen av Riksteatret.

(Foto: Ilja C. Hendel/Kulturdepartementet)

Del dette innlegget:

Relaterte innlegg