TEPPET GÅR OPP FOR MORO OG MILJØVERN

(Fra Kragerø barneteaters nettside)

Torsdag 10. mars 2022 (NB – må ta med året også) er en stor dag i Kragerø; da går teppet opp for barneteaterets «Otto er et nesehorn».

-Vi falt raskt for «Otto er et nesehorn», og det var nok den fantasifulle og lekne fremtoning som appellerte så sterkt til oss. De siste årene har bydd på mye alvor og bekymring, sier Inger Lise Tangsrud-Martens, som sammen med Janne Gripsgård har instruksjonen. Hun fortsetter:
-Teateret styrke og diamant er jo å kunne drømme seg bort for en stund, og leke og late som. Og barns fantasi redder nok barnesinnet i mange situasjoner. Vi ville rett og slett leke og drømme med barna!

KAMPEN FOR NESEHORNET!
-Og dere har også engasjert dere for å bevare nesehornene?
-Nesehornene er en truet dyreart, og siden selve stjernen i stykket er et gult nesehorn, så var dette en anledning til å sette fokus på noe større enn selv og teater. Nemlig miljøvern og dyrevern. Dette er noe som barna er opptatt av. Og nesehornene er jo spesielt tøffe dyr!

Vi startet en dialog med WWF Norge og etter litt frem og tilbake landet vi på å opprette et egen VIPPS nummer som går rett til WWF. Slik unngår vi å være et mellomledd for midlene. Vi har gjort det så enkelt at vårt egen Nesehorn vil benytte pausa i stykket til å opplyse om nesehornenes situasjon og litt om hvor viktige de er for vår klode. VIPPS-nummeret vil da deles med publikum. Så venter vi i spenning på summen fra WWF, som vil kunngjøres på siste forestilling. Som takk får barna en liten overraskelses gave av WWF.

-Hvordan har dere stått i det i koronatida?
-Forestillingen «Den forsvunne nissedrakt» ble kun filmet, uten publikum, men ble i sin helhet lagt ut på vår facebook-side. Og vi har mistet noen barn gjennom pandemien, men nye har også kommet til.

Denne sesongen har vi øvd oss gjennom koronaen! Vi gjorde en trist erfaring i  2020 da de yngste barna måtte avlyse fremføringen dagen før premieren. Derfor valgte vi å slå sammen stor og liten gruppe denne sesongen, og satt en lenger øvingsperiode enn tidligere. Og håpet restriksjonene ville lette. Fremføringene nå i mars ser ut til å holde akkurat.

BARN TAR TIL SEG MYE OG NYE TING
-Spesielle utfordringer for deg som instruktør?
-Og være instruktører er selvsagt krevende, men også tilsvarende givende. Å følge barnas utvikling mot fremføring er et privilegium. Samtidig får vi vært mye med egne barn i sin fritidsaktivitet. Barneteateret er ikke en «dropp off» fritidsaktivitet, her er alle foreldrene aktivert til dedikerte oppgaver. Dette gjør hele oppsetningen til en samlende helhet, hvor alles innsats gir resultatet.

Instruktørene dro tidlig i sesongen på instruktørkurs, som var veldig nyttig. Her var det mye fokus på å ta seg tid til leker og samhold for bygge en trygg gruppe. Det er grunnmuren for utfoldelse på scenen. Å jobbe godt med manus er selvsagt også vesentlig, og en utfordring når man har 25 barn som skal lære sitt. Det er klart at det blir gjort noen vurderinger rundt erfaring og evne til å lære mye tekst i forkant av rolleutdelingen. Men vi erfarer gang etter gang at de erfarne barna tar seg godt av de nye.

At barna lærer seg historien til stykket godt hjelper dem å få formidlet det som er viktig å få frem, selv om det ikke alltid er ordrett.

-Så nå krysser dere fingrene?
– Denne sesongen er viktig for oss for å ta opp igjen Kragerø barneteaters sterke posisjon i byen. Vi har våget å håpe på fulle saler og gjenoppreisning av barneteateret, som er så viktig for kulturlivet i perlen av en kystby som Kragerø.

Del dette innlegget:

Relaterte innlegg