Teppet opp for amatørteater på Røros igjen

Fra Bergstadens Teaterlags historie: Blå scene fra «Krystallslottet» av Geirr Lystrup og en alv fra «En midtsommernatts drøm» (Begge foto: Anne Nørbech)

I begynnelsen av mai inntar Oliver Twist Røros. Dette er en oppsetning NATF-gruppa Bergstaden Teaterlag gjør sammen med Kulturskolen. Det er ikke første gang et slik samarbeid gir flotte resultater på Røros.

Og det er samarbeid og aktivitet som gir resultater. Etter to år med tilnærmet «null-aktivitet» er det godt at noe skjer. Anne Nørbech, som er nestleder i teaterlaget, utdyper:
-Vi satte opp Jungelboken i januar/februar 2020, rett før alt stengte ned. Etter det har det vært rolig. Vi hadde et lite samarbeid med kulturskolen og Julemarked Røros i 2021, hvor noen unger stilte opp som nisser rundt omkring i gata. Men da måtte vi dessverre avlyse de siste tre opptredenene på julemarkedet på grunn av koronasmitte.

-Hva har dette hatt å si for rekrutteringen?
– Medlemsmassen har likevel vært ganske stabil, de siste årene. Men mindre aktivitet gir jo ikke flere medlemmer, sier Anne, som også for tida er tiden regiassistent og med i produksjonsledelsen av neste oppsetning. Hun engasjerte seg i Bergstaden Teaterlag fordi barna har vært med på flere produksjoner, og – som hun selv sier: -Plutselig sitter man i styret.

TEATERLAG TUFTET PÅ FALKBERGET OG FRIVILLIGHET
Nær 40 barn og ungdom fra 5-16 år er med når Teaterlaget i samarbeid med Røros Kulturskole setter opp tre forestillinger av Oliver Twist i perioden 6.-8.mai. Regi har rutinerte Rulle Smit.

-Folk er positive til at vi snart skal spille igjen. Jeg har kun fått positive tilbakemeldinger, forteller Anne.
-Hvordan er det med rekrutteringen – av medlemmer? Av folk til verv i styret?
– Når vi setter opp et stykke, så stiller alltid foreldre, familie og andre frivillige opp. Så det er ikke vanskelig. Når det gjelder styrearbeid, så skulle vi ønske flere hadde litt tid til overs til dette.

RØROS – VERDENSKJENT BERGSTAD (!)
Røros er internasjonalt kjent på grunn av oppføringen på Unescos liste over verdensarv, og er ett av ni steder i Norge som står på den prestisjetunge lista. Byen er kanskje mest kjent for sin gamle trehusbebyggelse og sin vakre kirke, men kulturarven omfatter mer enn trebebyggelse og kulturlandskap, den er også samisk kulturhistorie, kulturuttrykk som polsmusikk og polsdans, dialekt og byggeskikk.

Røros er også kjent for forfatteren Johan Falkberget. Og hans tilknytning til Røros er grunnen til teaterlaget. Det ble stiftet i 1978. Da samarbeidet de med Riksteateret fordi det var ønsket en markering av dikterens Johan Falkbergets livsverk. Resultatet ble at 100-årsjubiléet for dikterens fødsel ble markert blant annet med den stort anlagte oppsetningen av Den Fjerde Nattevakt i 1979 en forestilling som også ble vist to ganger i Oslo.

Ifølge kommunens egen hjemmeside er det registrert 45 frivillige foreninger på Røros.

MANGE TILBUD I LITEN KOMMUNE
-Det er mye kultur forbundet med Røros – det må kanskje være noe å lene seg på?
-Vi har selvfølgelig mange fordeler med foreldre som stiller opp, gode instruktører, godt samarbeid med kulturskolen, mange lokale ildsjeler, Elden (historisk musikkteater), gode musikere osv.

Men det man også må huske på er at Røros er en relativt liten kommune, med kun ca 5.500 innbyggere. Det er mange aktiviteter som skal dele på de barna og ungdommene som finnes. Ski, turn, håndball, fotball, speider, bueskyting, karate, barnegospel osv. Det er nok ikke bare her det er slik.

Når det gjelder teateroppsetninger med voksne, så er det aldri problem å få med folk på og bak scenen, avslutter Anne Nørbech.

Norsk Amatørteaterforbund er glade og stolte over å ha Bergstaden Teaterlag som medlemmer og ønsker lykke til med oppsetningen.

Del dette innlegget:

Relaterte innlegg