Sjokk for Bøhrrevinnerne Lene og Morten

Lene Hagen og Morten Rudå – overrasket og glade ette rå ha blitt hedret med hver sin Bøhrrepris. (Foto: Ivar Ødegaard)

Det kom som en total overraskelse og litt av et sjokk på prisvinnerne Lene Hagen og Morten Rudå da de ble tildelt Bøhrreprisen under åpningskvelden på de 25. Teaterdager på Lillehammer fredag. Det er Norsk Amatørteaterforbund (NATF) som står bak prisen, som i amatørteaterkretser en smule humoristisk kalles «amatørteateret i Norges høyeste utmerkelse». Den har vært utdelt (nesten) årlig siden 1997, men uteble i fjor på grunn av korona. Til gjengjeld ble det derfor dobbelt utdeling i år. Det gledet.

Trampeklapp og unisone hurrarop løftet stemningen til olympiske høyder da de to vinnerne fikk sine priser. NATFs styreleder Janne Aasebø Johnsen begrunnet tildelingene og definerte «ildsjel» som en som gir energi, får andre til å stå på, som leder an og som deler av sin kunnskap.

Om Lene Hagen fra Nittedal Teater sa hun blant annet har Lene har stort hjerte, hun finner steder der alle kan høre til; er skuespiller, regissør og dramatiker. Slik som da idéen om et spel knyttet til historien om Nittedal kruttverk kom opp. Det endte med at hun skrev «Echo – Nitedal Krudtværkspel».

Lene har vært daglig leder for Nittedal Teater siden 2006, er utdannet skuespiller, har en BA i Kultur og ledelse og kurs i filmregi. Hun tar nå en master i prosjektledelse og organisasjonsutvikling på BI. Hun fikk Nittedal Kommunes kulturpris i 2013, og kan nå også smykke seg med Bøhrreprisen.

For Morten Rudå kom utdelingen så overraskende og ble så fylt av følelser at takketalen ble ledsaget en liten gledeståre. Styreleder Janne kunne betro publikum at hun hadde fulgt prismottagerens arbeid i 40 år og alltid sett på han som banebrytende i sin kunstutfoldelse. Samtidig har han alltid ønsket å skolere seg for å komme videre, og sin kunnskap har han raust delt også med amatørteaterbevegelsen.

Morten har utdanning fra New York og erfaring fra Broadway og fra nasjonale og lokale scener, fra drama, komedier og musikaler, fra film og TV. Han var også med å starte Great Garlic Girls i 1981.

Han har siden 2007 undervist på Khio og har også undervist på Norges dansehøyskole, Treider via Bårdarakademiet, Musikkteaterhøyskolen og MOTIO i Tvedestrand.

Og alltid også stilt opp for amatørteaterbevegelsen. Er verdig Bøhrrevinner.

 

Del dette innlegget:

Relaterte innlegg