Fem forskjellige kursopplegg har bidratt i oppsetningen av Skedsmo Amatørteaters gigantoppsetning denne våren. Her er bilder fra to av kursene.

Det er unødvendig å skrive, kanskje – men amatørteateret kan organiseres som kurs og dermed føre til penger i kassa. Mange gjør det – men enda flere har muligheten!

-Til gigantproduksjonen denne våren; «Folkeeventyrene The Musikal», har tilskuddet fra Studieforbundet Kultur og Tradisjon dekket nesten 50.000 kroner av utgiftene til våre innleide instruktører, forteller Lars Christian Wahlberg, som er produsent for forestillingen.

Det får Skedsmo Amatørteater til fordi kostymedesign, scenografidesign, teater og skuespillerteknikker, kor og sangteknikk, og musikaldans har vært registrert som kurs.

-Hvorfor tror du ikke flere grupper ser denne finansieringsmuligheten? blir da vårt spørsmål til Lars Christian.
-For det første tenker jeg det er mange som ikke vet om muligheten, og at de tenker at de må ha rene opplæring- og kurskvelder uten å kunne knytte det opp mot forestilling og produksjoner.

Prosessen kunne selvfølgelig verdt forenklet, men jeg har full forståelse for at denne typen tilskudd krever en litt mer omfattende rapportering og dokumentasjon. Så min eneste oppfordring er; søk i vei.

STUDIEFORBUNDET KULTUR OG TRADISJON
Skedsmo Amatørteater kan notere seg for fem kurs med totalt 564 kurstimer og 25 deltagere, og topper så langt årets liste over NATF-grupper i den åpne statistikken til Studieforbundet kultur og tradisjon. Studieforbundet fordeler et statstilskudd fra Kunnskapsdepartementet til frivillige organisasjoner som driver opplæring med mange ulike kulturtilbud, deriblant teater. Alle lokallag kan søke støtte til voksenopplæring, og satsen er 115 kroner per kurstime med lærer.

Lars Christian bidrar gjerne mer konkret med sine erfaringer:
-Reglene og krav for tilskudd er klart definert på hjemmesiden til Studieforbundet. Det er oversiktlig å finne denne informasjonen, og det finnes veldig mange ulike typer kurs man kan søke tilskudd til.
-Blir det mye administrasjon?
-Søknadsprosessen er veldig enkel og grei. Ett av kravene er føring av timelister til alle kursene. Dette er litt administrasjon, men er man glad i excelark og struktur så går det helt fint. Så er det sluttrapporteringen som må gjøres, men så lenge man har hatt god kontroll på timelistene så går også helt greit.

Så, ja, det krever litt administrasjon, men det er det så absolutt verdt.

KURS, OPPLÆRING OG DUGNAD
-Hva er tanken bak å organisere som kurs?
-En så stor produksjon vi har nå krever så utrolig mye opplæring, og hele prosessen blir en læringsprosess. Vi har både voksne aktører, foreldre og andre frivillige som deltar på kursene. Og vi leier inn fagpersoner på de ulike områdene vi har søkt støtte til, og alle kursene er målrettet lagt opp til sluttproduktet som er forestillingene i mai.

Så det blir på sett og hvis både kurs, opplæring og dugnad i samme pakke, hvor resultatet blir vist frem på urpremieren i mai.

-Nå skal dere altså sette opp det som for mange vil fortone seg som en «kjempeoppsetning», nyskrevet og med ny musikk. Hva har dere gjort konkret med kurstenkningen da?
-Alle kursene vi gjennomførte nå sist var knyttet opp til gigantproduksjonen vår «Folkeeventyrene The Musical». Da har vi hatt to kvelder i uken med kurs siden oppstarten i august i fjor, og vi holder fortsatt på, men kursene har et maksantall på antall timer man kan få tilskudd, så de siste ukene nå har vi ikke mottatt støtte, slutter Lars Christian Wahlberg, produsent for forestillingen.

26. mai er det premiere i Lillestrøm Kultursenter for den nyskrevne musikalen med de folkekjære karakterene fra Asbjørnsen og Moes samlede eventyr. Over 50 skuespillere er på scenen, det er fullt orkester, mektig scenografi og fantastiske kostymer. Og det er altså resultatet av kurs, opplæring og dugnad!