Dramatisk i «Bronsebukkene». (Foto: Bjørn Haslerud)

«Bronsebukkene» spiller historien tilbake 500 år før vår tidsregning! For i 1924/25 dukker et av Nordens største og merkeligste bronsealder-funn opp av jorda på husmannsplassen Vestby på Grindvoll, som et håndfast bevis på historien. Slik blir det teater av. Det er 23 år siden første gang musikkteateret ble satt opp, og for tredje gang settes det igjen opp på Hadeland Folkemuseum på Jaren 9.-13. august, forteller produsent Kristin Friborg.

-Noe er sikkert ved det gamle, men noe er vel også nytt? 
-En del av skuespillerne er de samme som tidligere, men det er også nye bekjentskaper. I år er det Norges speldronning – og for øvrig Bøhrreprisvinner – Evy Kasseth Røsten som er vår regissør. Silje Onstad Hålien er koreograf og Lasse Friborg er scenekampkoreograf. Lasse holder forresten også kurs i scenekamp på årets Teaterdager i september på Lillehammer, så her har alle mulighet for å lære seg å slåss troverdig på scenen.

-For mange er det sommerferie og avbrekk fra «alt». Hvordan går det for dere – er dere i rute?
-Bronsebukkene er godt i gang med øvelser, men her blir det også noen uker sommerferie før det braker løs for fullt med intensive øvelser fra 22. juli.
-Hvordan har rekrutteringen vært i år?
-Oppslutningen er OK, men vi har alltid plass til noen skuespillere til. Spesielt voksne. Vi har med ca 20 herlige barn i år, så rekrutteringen fra bunnen er det ingenting å si på. Ta kontakt med oss om du har lyst til å være med! sier Kristin.

HISTORISK – OG GODT VOKTET
-I år skjer det noe ekstra spennende, forteller Kristin videre: -Vi har et veldig godt samarbeid med Hadeland Folkemuseum, og Selveste Vestbyfunnet, som inneholder de to små Bronsebukkene spelet vårt handler om, kommer hjem igjen til Hadeland 98 år etter at de ble funnet på et jorde på Grindvoll i Lunner.

Funnet skal være en del av museets utstilling «Jakten på Hadeland» fra 6. juli til 31. august, og vi er helt i ekstase over å endelig kunne få se dem selv, og få vise dem frem til alle andre som har lyst. Det har ikke vært en enkel jobb å få lov til å stille ut funnet. Det innebærer bl.a. å leie et skuddsikkert utstillingsmonter fra Sverige, slutter hun.

Vi avslutter der vi begynte, med historien om da de små bronsebukkene ble funnet på et jorde på Grondvoll på Hadeland. 11 år gamle Ragna Berg viste funnet til mor, som sa; «Ta og kast det – det kan vara trølldom i slikt gammalt ræl».

Det er i hvert fall teatermagi når Bronsebukkene ønsker velkommen til Hadeland, og til Norges eneste spel fra bronsealderen.