En eventyrlig million for Kulturhjerte

 

Ella, Aurora, Rebekka og Lamar skal snart stå på scenen i Maihaugsalen på Lillehammer. Den 26. og 27. mai er det tid for «Drømmefanger». Foto: Hanne-Kjersti Skjevelsnes Iversen.

Det høres ut som et eventyr: Nylig kom nyheten om at Kulturdepartementet bevilger 1 million kroner til «Kulturhjerte» på Lillehammer over revidert statsbudsjett. Dermed kan de gå videre med alle planene og fokusere på utvikling og gode prosjekter. 26. mai viser de eventyr på scenen. Og «Kulturhjerte» er et eventyr i seg selv.. La oss ta påstanden om at de er et eventyr for barn om unge først: Kulturhjerte er en møteplass og en utviklingsarena for unge lillehamringer fra hele verden. De lager teaterforestillinger som viser hvem de er. For dette høster de ros og lovord og ikke minst massevis av positive tilbakemeldinger fra de som er med!

EVENTYR-FORMIDLING
Så var det om eventyrene som fortelles fra scenen: «Drømmefanger» en forestilling som viser gruppas tolkning av tre eventyr – Keiserens nye klær (Danmark), Sitronpiken (Syria) og Den store tromma (Ghana). For syvende år på rad viser de forestilling for skoleelever i Lillehammerregionen – og annet publikum. De to siste årene har forestillingene vært fremført i Maihaugsalen i samarbeid med Norsk Litteraturfestival, som en del av deres program for barn og unge.

-Vi har lenge hatt lyst til å tolke eventyr og hatt en idé om å lag et triptykon der tre ulike historien utgjør helheten i forestillingen. Da var det viktig for oss å finne eventyr fra alle de verdensdelene hvor deltagerne har sin opprinnelse, sier Vivian Haverstadløkken, som er produsent for forestillingen.

BARN FRA 12 OPPRINNELSESLAND
-Dere er en sammensatt gjeng, hvordan er det i år?
-Deltagerne i år er barn og ungdom mellom 7-15 år fra 12 ulike opprinnelsesland, og som alle nå bor i Lillehammer. Cirka en tredel av aktørene er med for første år, mens noen har vært med i to eller flere år. Vider er cirka en tredel født og oppvokst på Lillehammer. Vi prøver å sette sammen en så variert gruppe som mulig hvert år slik at foreldre får et nettverk i et bredere miljø og at barna blir kjent med noen som er ulik seg selv. I det ligger det en veldig stor verdi.

-Har dere da utfordringer med språk eller kulturforståelse?
-I år som nesten alle år tidligere er det nye deltagere som starter på Kulturhjerte uten å snakke så mye norsk. Ved å bruke god tid i starten av året på å bli kjent og trygge på hverandre er ikke det er så stor utfordring selv om vi jobber med teater og tekst. Når man er trygge nok i en gruppe er det ikke så skummelt å prøve og feile, og det er en lav terskel for at alle hjelper hverandre.

EN GRUPPE SOM FEIRER ULIKHETEN
-For oss er det også viktig at dette skal være en arena der man skal få lov til å gjøre feil, og få lov å være seg selv. Vi vil bli kjent med hverandre på ordentlig, og prøver å få alle deltagerne til å vise hva de kan, hvem de er og hva de liker å gjøre – heller enn at alle skal være like. Vi feirer ulikheten! sier Vivian.

-Hvordan er det med rekruttering?
-Vi har fortsatt stor pågang fra både familier som er fra Lillehammer og fra nyankomne flyktninger og andre nye innbyggere. Da er det mange venner og klassekamerater av de som har vært med før som tar kontakt, pluss at vi har et godt samarbeid og en dialog med Lillehammer Læringssenter om nye familier som kan ha interesse av tilbudet. Det er dessverre hvert år noen som ikke får plass da vi har satt et tak på 25 deltagere for å sikre at alle skal bli sett og hørt av instruktørene i forestillingen.

-Hvilken rolle spiller foreldre?
-Foreldrene blir bedt om å hjelpe til med praktiske oppgaver knyttet til forestillingen, som kostymearbeid, bevertning, hår og sminke og backstageoppgaver. Vi har også alltid kaffe og te tilgjengelig på alle øvinger til foreldre.

KULTURHJERTE OGSÅ UTENFOR SCENA
I sommer planlegger vi to uker med sommerleir, der vi lager en bli-kjent løype i Lillehammer og besøker alle kulturinstitusjonene våre i løpet av uka, i tillegg til at vi har sang og dans som fast aktivitet hver dag. Ukene avsluttes med en oppvisning i byen for foreldre og folk i byen før en felles avslutning i parken med foreldre og familie. Her har vi plass til 30 barn mellom 7-13 år hver uke.

Til høsten skal vi i gang med en ungdomsmusikal for tredje gang, i tillegg til nytt Kulturhjerte hovedprosjekt.

Kunstnerisk team Drømmefanger:

  • Regi: Carol Kvande
  • Koreografi: Reno Andersen
  • Manus: Janne Aasebø Johnsen
  • Scenografi og kostymedesign: Greg King
  • Produsent: Vivian Haverstadløkken

 

Del dette innlegget:

Relaterte innlegg