ETTER 700 DAGER: NÅ SKAL BOALS PÅ SCENEN

Niels Petter Solberg gleder seg – «Boals forumteater for ungdom» teller ned mot premiere 20. mars.

Etter to års ventetid «løsner det» nå for mange grupper (aktivitetskalenderen vår viser 12 oppsetninger signert NATF-oppsetninger bare i mars). «Boals forumteater for ungdom» teller ned mot premiere 20. mars – uten restriksjoner – på Hemmingstad Kultursenter, etter å ha prøvd i om lag 700 dager å komme seg «ordentlig» på scenen.

-Den forrige produksjonen vi forsøkte å ha premiere på var «Horisont» i 2020. Tema var ADHD. Vi forsøkte med premiere gjennom hele våren 2020, men med koronarestriksjoner klarte vi aldri å fullføre forestillingen, sier Niels Petter Solberg, inspirator og pådriver i Boals Forumteater for Ungdom, samt Brosteinsteateret i Haugesund i 20 år. Han fortsetter:

-Så forsøkte vi i begynnelsen på 2021 og mot påsken, men til ingen nytte, samfunnet var lukket og smittevernet stoppet det meste. I mai 2021 bestemte vi oss for å fullføre forestillingen ved å gjøre en filminnspilling for youtube. Forestillingen «Horisont» finner dere der.

TIDSRIKTIG VALG AV STYKKE
-Men nå…?
-Nå er vi klare for forestillingen «Bla Bla løgnen» med tema baksnakking og sladder. Vi viser forestillingen for både voksne og skoleelever og sørger for at det følger et pedagogisk opplegg med programmet som skolene også kan bruke. I tillegg får vi besøk av konfirmanter.
-Hvorfor valgte dere dette stykket, altså «Bla bla løgnen»?
-Tema løgn og baksnakking er et «hett» tema i ungdommens hverdag, og vi ønsker å være aktuelle og tidsriktige. Teateret skal treffe og sette fokus på hva som skjer når noen blir utsatt for krenkende løgner og baksnakking. Vi stiller spørsmål rundt hvordan dette har fått utviklet seg og hvorfor ingen stoppet opp underveis før skaden ble gjort.

ROS TIL AKTØRER; STØTTESPILLERE OG PUBLIKUM
-Vi har allerede vært innom det – hvordan har dere kom stått i det i koronatida?
-Koronatiden har vært en utfordring, men vi har aldri gitt opp. I perioden hvor smittefaren var ekstra høy så jobbet vi i mindre grupper på fem ute i park og skog. Om vi hadde koreografi hvor alle måtte være med så tok vi med oss cd spilleren i friluft og fant et sted hvor vi kunne øve.

Vi stoppet aldri opp, fant gode løsninger som holdt arbeidsmoralen oppe. Det var mange som følte de trengte aktivitet og samhold. Det var få som falt av lasset. Rekruttering av noen nye medlemmer fikk vi og økonomisk så fikk vi støtte fra Lottotilsynet og Frifond, samt våre sponsorer og et trofast publikum. I tillegg bidrar Kultur & Tradisjon med gode støtteordninger for kurs, sier Niels Petter – som legger til at de også har forsøkt seg med en oppsetning med lavt publikumstall og en basert på sparebudsjett og gjenbruk i perioden.

OM NIELS PETTER, NAVNET «BOALS» OM 20 ÅR MED TEATER
-Skal vi begynne med «Niels Petter» – og forklaringen på «Boals»?
-Jeg har hatt ansvaret som inspirator og pådriver for Boals Forumteater for Ungdom og Brosteinsteateret i Haugesund siden 2002.

I 2001 studerte jeg hos teaterpedagogen Augusto Boal ved CTO Forumteater i Rio de Janeiro, Brasil. Da jeg kom tilbake til Norge etablerte jeg «Boals forumteater for ungdom» ved Hemmingstad Kultursenter. Vi har produsert 21 forestillinger med mange tema: rusmisbruk, vold, rasisme, spisevegring, selvskading, ADHD, etc. Tema som forumteateret har ønsket å belyse, spesielt for ungdom. «Brosteinsteateret» lager komedie og drama med kjente eventyr. Fint med kontrasten, og vi er altså en og samme organisasjon. Fra første stund under etableringen av teatergruppene var det viktig at vi skulle bli et generasjonsteater, ungdom og voksne i alle aldre. Som regel er vi 30 prosent voksne og resten er ungdom.

-Så fyller «Brosteinsteateret» 20 år til høsten – hvordan var starten?
-Den første forestillingen til Brosteinsteateret var høsten 2002 med «Prinsessen på erten». Gruppen var nyetablert og hadde ingen økonomi. Vi fikk drahjelp med lånte kostymer fra Haugesund Barne- og ungdomsteater og lokale teaterentusiaster bidro med enkel scenografi. Vi gjorde suksess og hadde tolv fulle hus. En god start som har resultert i 26 forestillinger med nærmere 30 000 besøkende på tyve år.

ET FRISTED MED UTFORDRINGER FOR KREATIVE SJELER
-Mange har siden 2002 bidratt til å gjøre teatrene en suksess. Vi ser oss fornøyd og er alltid opptatt av at amatørteateret skal engasjere og være et fristed for kreative sjeler. Teatergruppene har kun 20 aktører på scenen. Vi ønsker å forbli små slik at alle får mest mulig utfordringer på scenen.
-Og hvordan blir 20-årsfeiringen?
-Det skal bli gjort ekstra stas på vårt publikum og aktørene som har deltatt. Vi er fremdeles litt i tenkeboksen på hva vi skal finne på, men vi skal komme opp med noen gode ideer.
-Apropos feiring: «Askepott Galla» 25. oktober – hva blir det?
-«Askepott Galla» blir en festforestilling i anledning våre 20 år på scenen. Både glamour og spenning. Kostymer fra inn og utland, samt en tradisjonell, men ny versjon av «Askepott». Humor er en viktig del av Brosteinsteateret. Med en lokal forankring i språk – og dialekt til byen vår Haugesund, slutter inspirator Niels Petter Solberg.

Fen først: 20 mars – premiere – uten restriksjoner etter om lag 700 dagers venting – «Bla bla løgnen».

Del dette innlegget:

Relaterte innlegg