HELE GJENGEN: Her er skuespillerne i årets oppsetning «Håkken kom fysst?». FOTO: Jenny Marie Sveen

Det gjøres klart for sang, musikk og dramatikk fra 1970, 1980 og 1990-tallet. Stedet er vakre Kvennstugua i Vallset (Stange kommune). Kvennstuguteateret skal gjøre det igjen; 11. juni er det premiere på «Håkken kom fysst», som ble sett av 2.800 publikummere i koronaåret 2021(!)

Tittelen spiller på at det fødes det trillinger i Kvennstugua en gang på 1970-tallet. Guttenes bestefar må ta hånd om de nyfødte, men mister raskt oversikten over hvilken baby som er den førstefødte- noe som blir et problem når det kommer til arverekkefølge. Håkken kom fysst? Vallsets store kulturpersonlighet, Magnhild Lersveen har ikke bare har skrevet stykket, men også skrevet og komponert nye viser.

LOKAL DIALEKT OG HISTORIE
Even Engen spiller Erik Bekkengen i «Håkken kom fysst», men er også PR-sjef:

-Vi ønsker å sette fokus på Vallsetdialekta og lokalhistorien vår. Yngre generasjoner bruker i liten grad dialekta som dagligspråk. Derfor mener vi at det er viktig å skape en bevissthet og stolthet over både den lokale historikken og gamle talemåter. Og vi vil vise publikum at vi ikke trenger å gå langt for å finne forfattere som kan skape gode tekster og melodier.
-Så da blir løsningen…?
-Vi bruker skuespill skrevet av lokale forfattere som Ove Ansteinsson og Magnhild Lersveen. Vi har også brukt stoff fra Alf Prøysen og Vidar Sandbeck. Stort sett alle replikkene er på Vallset-dialekt. En del av stoffet til skuespillene har rot i lokalhistorie. I tillegg er flere sanger og melodier laget av folk fra bygda og fylket vårt.

TEATER EID AV ÅTTE ANDRE LAG
Kvennstuguteateret ble etablert i 1994, og har spilt forestillinger samtlige år, bortsett fra pandemiåret 2020. Teateret drives av åtte lokale lag og foreninger innen sang, musikk, kulturliv, revy og husflid i Vallset.

-Kan du si litt om gleder og utfordringer med å være «eid» av så mange organisasjoner?
-Slik jeg ser det er det bare gleder. Alle jobber mot et mål, nemlig å lykkes med Kvennstuguteatret, og det skaper en veldig god dugnadsånd. Alle har sine dedikerte oppgaver, ikke minst i apparatet rundt forestillingene. Det er mange brikker som skal på plass, og alle tar ansvar for sine oppgaver.
-Apropos oppgaver; dere er stolte av amfiet? (Og nå kommer PR-sjefen til sin rett:)
-Ja, jeg må få nevne at vi – i alle beskjedenhet – kanskje har Innlandets flotteste utendørs kulturscene for konserter og teater i Kvennstugua i Vallset. Nytt amfi ble bygget på dugnad naturlig plassert i en skråning mot sceneområdet i 2018. Publikumskapasiteten er på om lag 1.100.
-Hvordan er det å rekruttere folk til amatørteateret, da?
-Noen av oss har vært med riktig lenge, men rekruttering har aldri vært noe problem. Barn, ungdom og voksne kommer og går. Spesielt hyggelig er det at mange barn og ungdom er ivrige etter å få være med i Kvennstuguteateret.
-Noen «stjerner» som går igjen?
-I Kvennstuguteateret skinner alle som stjerner, små eller store roller spiller ingen rolle.

TILFELDIGHETER RÅR – ENGASJEMENTET BESTÅR
-Du har jo mange hatter i det lokale kulturlivet, men hvordan ble det amatørteater?
-Helt fra barneskolen har jeg vært fasinert av skuespill/teater, men det var først i voksen alder jeg ble med i amatørteater, litt ved en tilfeldighet. Jeg traff daværende leder av Kvennstuguteateret, Bjørn Amundrud, på en trimtur, og ble spurt om jeg ikke ville være med i teatret. Det måtte være i 1996, og det var mitt første møte med amatørteateret. Da var det gjort, og jeg har siden vært med stort sett hvert år.

Ellers er jeg også med som skuespiller og altmuligmann i Væillsetrevyen, som har sitt utspring fra Kvennstuguteatret. Har vært med og bygd opp revyen fra starten av i 2004, og vært styreleder i 18 år.
-Hva vil du trekke fram som positivt med amatørteateret?
-Samspillet mellom barn, ungdom og voksne er fascinerende. Og det er utrolig inspirerende å stå på scena i en rolle, og høre applaus og latter fra publikum. Husker godt en forestilling hvor vi hadde over 1200 publikummere i amfiet, det satt folk over alt. Vi måtte utsette starten i 10-15 minutter grunnet stor pågang av publikummere.
-Så klarte dere kunststykket å ha 2800 publikummere i fjor høst. Hvordan sjonglerte dere til det?
-Forestillingen i 2020 måtte avlyses, og fjorårets forestilling måtte flyttes fra juni til månedsskifte august/september. Til tross for nytt spilletidspunkt, usikkerhet med smittefare, hygienetiltak og    begrensninger i antall publikummere klarte vi 2800 publikummere i fjor høst, fordelt på fem forestillinger og med maks grense på 600 pr forestilling.

-Og nå er dere klare til å slå rekorden? (PR-sjefen svarer med å komme med oppfordringen:)
-Det bare å møte opp på Kvennstuguteaterets forestillinger «Håkken kom fysst» 11.-15. juni, hjertelig velkomne skal dere være, dere drar neppe skuffet hjem!

Så da tipper vi fjorårsrekorden blir slått i år – og Norsk Amatørteaterforbund ønsker lykke til!