Sceneelementer på plass og klare for dekorasjon. Foto: Anne Heidi Kvam Hillestad.

12. august blir det igjen «Spelet om Riddarspranget» i Valdres. Denne gangen på oppgradert scene på Valdres folkemuseum på Fagernes, og ikke midt i alpinbakken på Beitostølen.

-Jeg har trua på at dette Ridderspranget blir like spektakulært som det i alpinbakken, sier Gro Lystad, som har regien. -Det er alltid nye utfordringer å sette opp på nye plasser, men nå føler jeg vi er forberedt og klare for oppgaven. Det er også takket være en dyktig produksjonsleder, Andrine Pedersen Sandvær, roser Gro.

SPENNENDE SAGN LIGGER BAK
«Spelet om Riddarspranget» bygger på sagnet om riddar Sigvat fra Vang som var på bruderov i Våga. Han røvet den vakre «Skårvangssola» fra ridder Ivar Gjesling etter å ha svidd av hele gården. Sigvat ble naturlig nok forfulgt, og under flukten skal han ha hoppet over juvet ved elva Sjoa med jenta i armene, og støtte sin egen våpenmann rett i fossen. Senere ble det forlik, og som skadebot måtte Sigvat gi fra seg nedre Heimdalsvatnet nord for Valdresflye.

I all korthet: En forestilling om kjærlighet og skuffelse, om tvangsekteskap og bruderov, om fiskerett og eiendomsrett.

MANGE IVRIGE AKTØRER OG EN PROFESJONELL
-Det er 28 aktører og mange personer bak scena, forteller Gro Lystad. -Her er 22 halvproffe amatører i forskjellig alder, 5 halvproffe og en proff skuespiller. Det er Svein Harry Schøttker-Hauge, skuespiller på den Nationale Scene i Bergen. I 2011 var han med på forestillingen «Sol av Isfolket» på Valdres folkemuseum. Han har spilt sammen med flere av våre aktører tidligere. Han har gledet seg til å komme tilbake til Fagernes og det ble et herlig gjensyn! forteller Gro. Det erfarne teatermennesket Gro, med bosted i Asker og seter i Valdres ble bedt om å sette opp «Spelet om Riddarspranget».

-Jeg har et spesielt forhold til denne historien, har Gro fortalt natf.no tidligere.
-Som barn tilbrakte jeg hver sommer med familien på hytta vår i Valdres. Vi hentet melk hos en budeie på en seter i nærheten. Noen ganger ble hun invitert hjem på hytta. Hun var en utrolig god historieforteller – og kunne skremme vettet av oss barna med fortellinger om huldre og andre underjordiske. En dag dro hele familien til Ridderspranget ved Sjoa og tok budeia med på utflukten. Hun fortalte historien om Ridderen som hoppet over juvet i Sjoa med den stjålne brura. Det gjorde stort inntrykk på meg som 11 åring, slutter hun.

Norsk Amatørteaterforbund ønsker lykke til med forestillingene 12 og 13. august på Valdres folkemuseum.