Tove Slaatbraaten (55) fra Porsgrunn hadde en litt uvanlig grunn til å være med på Teaterdagene. Nå framsnakker hun gjerne arrangementet! (Foto: Ivar Ødegaard)

De årlige Teaterdagene på Lillehammer er blitt en teater-tradisjonsrik møteplass. Noen møtes igjen år etter år, noen kommer sammen med venner og familie – og i år var det også flere store gjenger med deltagere fra samme teatergruppe.

Under Teaterdagene 2022 fant vi blant de godt over 100 kursdeltagerne også «en enslig svale» med en spesiell begrunnelse for å komme. Hun er ikke med i ei teatergruppe engang.

– Jeg jobber på MDD-linja (musikk, dans, drama) på Skien videregående skole, og var nysgjerrig på miljøet mange av våre drama-elever kommer fra, sier Tove Slaatbraaten (55) fra Porsgrunn. Teaterdagene fant hun via Facebook.
-Jeg er dessuten en ivrig korsanger med 45 års erfaring som etter pandemien kjenner at jeg må «finne» stemmen min igjen, så når jeg så at det var et stemmebrukskurs på Teaterdagene nølte jeg ikke med å melde meg på.

-Hva vil du si om kurset?
-Stemmebruk er et spennende tema og det er alltid mye å lære. Vi var en fin gruppe, som var godt spredt i alder. Instruktøren vår var faktisk den yngste av oss. Jeg savnet nok et tydeligere opplegg for kurset og konkrete øvelser vi kunne bruke på egenhånd etterpå. Denne gangen ble det litt passivt for oss deltagere, sier Tove, og fortsetter: -Vokalimprovisasjon er spennende. Det gjør jeg gjerne mer av.

-Og hva vil du si om Teaterdagene som helhet?
-Det er så moro å være sammen med folk som brenner for hobbyen/yrket sitt. Og jeg ble litt kjent med miljøet/bakgrunnen til våre dramaelever. Men jeg savnet litt felles pausetid, selv om jeg ser at det er kan hemme kreativiteten å ha klokkeslett å forholde seg til. Erfaringer deles godt i pauser.

Det var høydepunkter utenom kursene; åpningsforestillingen fredag («Safe Space med Gutta») var strålende, foredraget lørdag formiddag («Fyll din kreative verktøykasse») var inspirerende, og det var flott å se noen innslag fra kursene søndag, og de ga meg et innblikk i hva de andre kursene gikk ut på. Dessuten var det fine sosiale tilbud på kveldene.

-Kommer du tilbake?
-Det gjør jeg gjerne. Og jeg framsnakker gjerne Teaterdagene til elever, altså de som går i 3.klasse nå,  venner og kjente.

Og nå vet jeg at Lillehammer er en fin by – med mange bakker. Og for meg som ikke hadde bil og har korte bein (jeg subber baken i to tommer nysnø, brukte min far å si) var tidsskjema ikke lett å holde når vi skulle flytte oss mellom skole og Banken.

-Og som konklusjon?
-Det var trygt å være en enslig svale på Teaterdagene, alle var inkluderende og det var lett å bli kjent med de andre deltagerne, slutter Tove, som nå har fått en smakebit på miljøet drama-elevene hennes kommer fra.