Vidar Tessem – og bilde av det tekniske utstyret som ble brukt: to ESP32-enheter, den ene tilkoblet et rele med 8 utganger, den andre koblet til et batteri med en vibratormotor skjult i teipen som får den til å være som en enhet.

«Eureka», ropte Arkimedes – han fant løsning på en utfordring! («Eureka» er gresk for «jeg fant det (ut)»). I Trondheim er tegnspråkgruppa «Eureka». De har sin egen Arkimedes, eller Petter Smart, nemlig Vidar Tessem. Han er IT-konsulent, driver med teknologi døgnet rundt. Og er døv.

TEATER OGSÅ NÅR DU IKKE HØRER
Å spille teater når du ikke hører gir utfordringer. Thomas Johannessen, daglig leder i Eureka, forklarer:
-For eksempel er det umulig å følge med på to personer som snakker samtidig. Vi kan bare se på en person av gangen, og alle må derfor være veldig oppmerksomme på hverandre og følge godt med på hva som skjer rundt oss. Når skuespillerne skal bevege seg rundt på scenen, så er det også noe utfordrende for regissøren å diktere skuespillerne og få deres oppmerksomhet innen rimelig tid.

-Nå har vi også i det siste begynt å få på plass en felles forståelse for hvordan teknologi faktisk kan hjelpe oss, fortsetter Thomas. -Blant annet et armbånd som vibrerer når noen trykker på en knapp på pc-en sin, forklarer Thomas.

ARMBÅND SOM VIBRERER BLE LØSNINGEN
-Det kan «pinges» enten kun et armbånd, eller en bestemt gruppe med armbånd. Armbåndet har også en egen knapp for å få alle andre armbånd til å vibrere når den trykkes inn. Dessuten er det også lagt til rette for at når knappen trykkes inn, så kan det spilles av en lyd og påvirke lyseffekter samtidig. For eksempel for å visualisere et skudd med pistol. Dette vil da signalisere til skuespilleren som står med ryggen til pistolen at skuddet er avfyrt ved at armbåndet vibrerer, lyset blinker, og bassen fra anlegget merkes på kroppen.

Thomas gir skryten til Vidar Tessem, en svært kreativ person som selv er døv og har vokst opp i samme miljø som de fleste andre skuespillerne i Eureka.
-Han er 30 år gammel og har alltid vært en hjelpsom type, han sier sjeldent nei til å hjelpe noen. Nå er han IT-konsulent og driver med mye teknologi nesten døgnet rundt, sier Thomas. Han forteller at Vidar har lagt ned utallige arbeidstimene for å få til «pingen», men at det ble utfordrende å få på plass vibratorarmbånd til vårens forestilling. (Noen deler manglet, men det var ikke på grunn av Vidar.)

-Utstyret ble da brukt til enklere ting, som å signalisere mellom oss at lyset skulle skrus på eller av, og at heisdørene skulle åpnes eller lukkes, slutter Thomas. Men nå er løsningen funnet, og klar til bruk fullt ut neste gang. «Eureka», sier vi!